You'll never be able to escape from your heart. So, it's better to listen to what it has to say. That way you'll never have to fear an unanticipated blow...

Sunday, 4 September 2016

Vreme je kao drvo sekvoje


Vreme je "čudo". Ne prođe dan a da to nemamo u vidu. Merimo ga, a ne vidimo ga. Prozračno je koliko i duša, a reč je o fizičkom fenomenu, dokazivom i univerzalnom. Sv. Avgusrin reče: Si non rogas, intelligo ("Ako me ne pitaš, razumem šta je".)
Vreme oblači različite "kostime" u zavisnosti kako ga izučavamo i kako ga doživljavamo. Za fizičare sekunda je trajanje od 9192631,770 perioda zračenja atoma cezijuma. Za astronome to je tropska godina. 
Kada čekam Tvoj odgovor, sekunde nisu jednake sekundama cezijuma ili astronomskim sekundama. U mom mozgu sekunde su kao večnost vekova.
Gledam na sat - kazaljke su poklopljene, vredi ona "neko misli na tebe". Vreme ide unapred. Koliko brzo? Nemoj mi reći - sekundu po sekundu, jer to nema smisla. Brzina je pređeni put za neko vreme. Ajnštajn reče da je vreme četvrta dimenzija, kako to? U prostoru mogu ići napred, nazad, levo, desno, gore, dole, a u vremenu - samo napred. Šta me sprečava da se vratim u vreme prošlo i proživim još jednom "onaj" susret? Vreme napreduje samo u jednom pravcu, nepoznatom brzinom, stoga ne znam kada će stići tvoj odgovor na moj "poziv".
Meriću Plankovo vreme. To je najmanji mogući interval vremena, vreme za koje svetlost pređe jednu Plankovu dužinu, a to je najmanja dužina fizičkog postojanja. 
Da Ti bude lakše da skapiraš - kada bi atom bio veličine kosmosa, Plankova dužina bi bila veličine jednog drveta. Vreme koje potroši svetlost da pređe to minimalno rastojanje je Plankovo vreme - to je sedmomilioniti deo sekunde....

No comments: