alexandra

alexandra
-

Thursday, 7 January 2016

Planinska lepotica koja oduzima dah

Najlepši prizor u Japanu, mada bih se ususudila reći i jedan od najlepših na svetu je pogled na planinu Fuđi. S proleća i jeseni, veći deo njegovog vrha prekriven je kasnim odnosno ranim snegom. Kada je vedar dan u tom periodu teško se može razlikovati iz daljine, osnovu bez snega koja je iste boje kao i nebo. Bela kupa se čini kao da visi sa neba. Japanci sa ponosom taj prizor porede sa naopako okrenutom poluotvorenom lepezom, jer se lepe žile šire dadole od zasečenog vrha. Grandiozna planinska lepotica uzdiže se 3800 metara iznad zemlje.
 Može se videti iz 13 provincija carstva izlazećeg sunca. Japanci je smatraju božanskom i za njih je vrhovni oltar Sunca, a uspeti se na nju, barem jednom u životu, smatra se dužnošću svih koji poštuju drevne bogove.
Obe japanske državne religije poštuju planinu Fuđi. Šintoističko božanstvo na planini Fiđi je prelepa boginja Kono-hana-sakuja-hime. Ona je rodila svoju decu u vatri bez bola, i njeno ime znači " Blistavo cvetanje poput cvetnog drveća". Na vrhu je njen hram i veruje se da njene nevidljive sluge motre i čekaju da gurnu u krater svakog ko priđe hramu nečistog srca. Budisti vole veliki vrh jer ima oblik belog pupoljka svetog cveta - osam šiljaka njenog vrha, kao osam lotosovih latica simbolizuju osam mudrosti: opažanje, svrhu, govor, ponašanje, življenje, napor, svesnost i meditaciju.
Pogled koji se pruža stotinama kilometara i svetlo udaljenog usnulog sveta, vilinska jutarnja magla i veličanstveni čudesni venci oblaka su prizori koje oči pamte do zadnjeg daha. Najveličanstvenije je rađanje Sunca u zemlji izlazećeg Sunca....

2 comments:

Giga said...

Beautifully illustrated famous mountain in the country "cherry blossoms". Interesting film. Regards.

Alexandra Alexandra said...

Thanks! :)