You'll never be able to escape from your heart. So, it's better to listen to what it has to say. That way you'll never have to fear an unanticipated blow...

Sunday, 16 March 2014

Hoće li NASA spasiti Zemlju od svemirskog otpada?


Procene su da trenutno nad našom planetom pluta između 20.000 i 22.000 krupnijih ili sitnijih komada smeća. Zbog bojazni da bi svemirska deponija mogla da nam dođe glave, naučnici rade na novom projektu: laseru koji bi sprečio svemirski otpad da uđe u Zemljinu orbitu.
Laser bi se nalazio na tlu i gađao bi zracima komade otpada koji su krenuli ka Zemlji. Pošto upali delić smeća, zapaljen komad otpada bi kao raketa krenuo u suprotnom pravcu od Zemljine orbite i nestao daleko u svemiru. Naučnici se trenutno spore oko finansijske izvodljivosti ove ideje i pitanja da li je taj laser dovoljan da zaštiti stanovnike planete od velike deponije smeća koja pluta vasionom. Da otera manje komade, laser će potrošiti nekoliko hiljada evra, a letelice za čišćenje koje se šalju u svemir koštaju na stotine miliona dolara.
Otpaci koje je ostavio čovek u svemiru ugrožavaju nove misije, jer su potencijalna pretnja za izazivanje sudara.Predmet prečnika reda veličine centimetra može da udari letilicu snagom granate.Svakodnevno se na Zemlju preko atmosfere vraća poneki komad svemirskog otpada.
Ipak, najveći problem koji ovaj laser može da napravi jeste da naruši međunarodni mir jer će se uvek naći poklonici "Teorije zavere"  koji će  sumnjati da se laser koristi i u neke druge svrhe. Čak i ukoliko ne dođe do ostvarenja ove ideje, važno je da je NASA počela da misli i na deponije van planete koje isto kao i one na njoj mogu da ugroze živote ljudi.

No comments: